Különcség vagy népszerűség

Kihagyhatatlan! Rendkívül izgalmas, egyedülálló egyetemi szakdolgozatot ajánlunk olvasóink figyelmébe. Kötelező olvasmány azoknak, akik kicsit is érdeklődnek az alternatív színházak iránt! Ne hagyd hétvégére Zsombok Netta tanulmányát, már most állj neki…

A szerző ajánlása:  

Egy diplomamunka, melynek a kezdetek kezdetén egyetlen fő célja volt, hogy választ adjon arra a kérdésre: vajon mi állhat annak a hátterében, hogy bár „csak” Budapesten 132 alternatív színház tevékenykedik, még a színházkedvelő közönség számára is csupán alig tizedük ismert?

Nos, mire a dolgozat végére pont került, tulajdonképpen megannyi más, általam érdekesnek vélt kérdésre választ adtam, kivéve ezt az egyet. Egzakt felelet helyett, új és elgondolkodtató problémafelvetések születtek, úgymint:

  • Definiálható-e ma Magyarországon egy alternatív színház független színházként? Mi lenne a helyes meghatározás?
  • Az előadó-művészeti törvény és a költségvetési támogatás keltette visszhangok egyértelműen elutasíthatóak-e?
  • Bizonyíthatóak-e az    aránytalanságok? Helyes-e egyoldalúan csak a „kultúrára nevelést”, vagy épp ellenkezőleg, csak a piac törvényszerűségeit szem előtt tartania a társulatvezetőknek?
  • Máshol, hogy csinálják?

Különc – népszerű? Kevés – sok?… Ma a magyar színházbajáró közönség alig egytizede érdeklődik alternatív produkciók iránt. Aránytalanul sok társulat lenne jelen a piacon? Vagy talán „csak” arról van szó, hogy a független világ túlságosan szétaprózódott? Az egyediség feladása nélkül, együttműködve is lehet alternatív színházat csinálni?

Dolgozatomban ezen fő kérdésekre fókuszálva próbáltam meg felvillantani egy-egy lehetséges irányvonalat az alternatív színházak helyzetének továbbgondolására. Hogy ez sikeresnek bizonyult-e, vagy éppen újabb zsákutcát jelző táblákat teremtett? Döntsék el Önök!

És, hogy ki is az a fiatal, színházkedvelő műegyetemista? Zsombok Netta vagyok. Huszonnégy éves, friss diplomás okleveles műszaki menedzser és közgazdász. Egy „táncházas”, olykor zongorázgató, a színház-, film-, és fotóművészetért bolonduló lány. Aki legmerészebb álmaiban, majd a színháztól- és a művészetektől nem is annyira távoli világban kamatoztatja a Műegyetemen eltöltött évei hozadékát. 🙂

A dolgozat letölthető innen:

Zsombok Netta

zs.netta@yahoo.com +36-30-521-5159

A lead- és belső fotoért köszönet a fortepan.hu-nak!

AJÁNLJUK