Virágkor tövisekkel II. rész

Eljött Rákosi a Csárdáskirálynőre, lemutatott a nézőtérre, és azt mondta Szirtes Gyurinak, az üzemigazgatónknak: na látja, maguknak azért vannak ilyen sikereik, mert Pesten még mindig van vagy háromszázezer polgár, és azoknak ez kell; de ha maguk ezeknek játszanak, akkor tartsák is el magukat, és legyenek önellátóak. Es ez így is lett, 56-ig önellátóak voltunk.

„Különben is, Rákosi nem szerette a színházat. Nálunk, ha jól emlékszem, összesen négyszer járt: az Aranycsillagnál, a bányászdarabnál,a Csárdáskirálynőnél, ezekről az esetekről már beszéltem. Na és volt még egy érdekes alkalom, ’56 tavaszán, amikor Mikojannal együtt jött el. Nekünk akkor fogalmunk sem volt róla, hogy szörnyű idegállapotban van, és nagyon fél Mikojantól, hogy a leváltását hozza vagy mi. Szóval nézték az előadást, és szünetben felmentünk az úgynevezett cukrászdába, ahol most a Gobelin-terem van, a szokásos kis fogadásra.

Es akkor én megkértem Rákosit, engedje meg, hogy tolmács útján – mivel oroszul nem tudtam – egy kérdést intézzek Mikojan elvtárshoz. Csak azt láttam, hogy Rákosi elsápad, és rettentő ideges lesz, de hát nem is álmodtam én, hogy ő itt most borzasztó szorongatott helyzetben van. Végül bólintott, hogy csak tessék, és akkor én előadtam: Honthy Hanna megkért, kérdezzem meg, hogy ugye, amikor ő kijött a színpadra, a Mikojan elvtárs azért hajolt oda a Rákosi elvtárshoz, hogy megkérdezze, hogy ő hány éves. Nahát erre őrült felszabadult nevetés volt a válasz, Rákosi a combját csapkodta, és azt mondta: „Ördöge van az öregasszonynak, hát tényleg ezt kérdezte!” Mondom, én csak utólag értettem meg, micsoda feszültség volt benne, mennyire reszketett, hogy valami kínosat találok kérdezni.

Szóval ő négyszer volt nálunk, egyszer pedig én jártam nála, nagyon kellemetlen ügyben. A Nemzeti szokása szerint megint egyszer följelentett minket, hogy túl sokat költünk, meg hogy duplájára emeltük a csoportos személyzet létszámát. Akkor én először a pénzügyminiszter helyetteséhez mentem fel, Pogácsásnak hívták, és elmagyaráztam, hogy itt egyszerűen egy könyvelési micsodáról van szó, jött egy rendelet, hogy akik eddig a 02-n voltak, azokat át kell sorolni a 01-be, vagyis állományon kívülről állományba, tehát itt nincs semmilyen tényleges szaporulat. Erre a Pogácsás azt mondta, hogy meggyőzött, teljesen igaza van, de azért azt ajánlom, azonnal menjen föl a pártközpontba, mert mire maga innen elmegy, már itt lesz a következő feljelentés; hát ilyen volt a légkör akkoriban. Nahát erre bejelentkeztem Rákosihoz.”

Hogy mi is történt Rákosinál, azt megtudhatod, ha ide kattintasz: Gáspár Margit Interjú II. rész.pdf

Az interjút a Színház-ban megjelent három részletben közöljük. A itt közölt második rész 1999. szeptemberében jelent meg.

A Magyar Rádió 2001-ben hangjátékot készített Margit könyve és az interjú felhasználásával.

A leadfotót és a belső fotót a www. fortepan. hu bocsátotta rendelkezésünkre. Köszönet érte!

AJÁNLJUK