Társulati ülés a nyolcvanas évek közepén

A nyolcvanas évek közepén, évadnyitó társulati ülésen készülhetett a kép. Rajta az Operettszínház teljes vezetősége és a meghívott vendégek. Nincs színháztörténeti jelentősége, de nélküle bizony kevesebb lenne a világ…

A kép közepén Keszler Pál igazgató. Évadnyitó beszédét már jóval korábban megírta. Precíz ember volt, tele jóindulattal és aggodalommal. Nem kis bátorságra vall, hogy 29 évesen felvett Magyarország második zenés színházába gazdasági igazgatónak. (Olvasd hozzá az Operett – szexparadicsom egyperceseit!) Keszler akkor már 54 éves volt és már 4 éve igazgatta az Operettszínházat. 60 éves korában 1990-ben nyugdíjba küldték, rá néhány évre meghalt.

Mellette a rendezői balon Horváth Zoltán művészeti vezető. 1928-ban született, a felvétel idején 55-57 éves lehet. 1983-tól töltötte be ezt a funkciót, 1988-ban nyugdíjba küldték. kellett Német Sándornak a hely. Zoli ma is dolgozik és tanít.

1-Scan20020

Horváth Zoli mellett Maklári Laci zeneigazgató, az egyetlen a pulpituson ülő közül, aki még ma is az Operett Színház tagja és vezetője, immár 35 éve! A felvétel idején 30-32 éves lehet.

Keszler rendezői jobbján a gazdasági igazgató ül. Az Operettszínház előtt 4 évig a Kaposvári Csíky Gergely Színház gazdasági igazgatója. Még nem tudja, hogy néhány év múlva már az Operában lesz, és nagyot nevetne, ha valaki azt mondaná neki, hogy a XXI. században a József Attila Színház menedzselése után költségvetési főfelügyelő lesz.

A gazdasági igazgató mellett Németh Marika primadonna (1926-1996).

2-Scan20024

Makláry Laci mellett Hídvégi Miklós színész a KISZ alapszervezet titkára. A felvétel idején 33-35 éves Azóta már nem csak játékával, de rendezéseivel is sikereket arat.

Mellette Lampl Lajos (született 1931-ben), a színházi érdekvédelem nagy öregje. Még csak nem is sejtheti, hogy néhány év múlva, 1990-ben Németh Sándor mellett üzemigazgatója lesz a színháznak.

Lampl Lajos mellett Hadics László (született 1927-ben) színművész a helyi pártszervezet titkára. Megszokott töprengő kéztartása jelzi véleményét. Nem sejtheti, hogy a pulpituson ülők közül ő hal meg elsőként (1991-ben).

Hadics Laci melleltt Horváth Erzsi az Operett Színház nagyasszonya. Több, mint fél évszázadon át művészeti titkár majd főtitkár, jelenleg a színház baráti körének főtitkára.

A másik odalon Németh Marika mellett Sződy Szilárdot (született 1940-ben) láthatjuk. A kulturális minisztérium színházi osztályának főelőadója volt akkor, a későbbiekben dramaturgként tevékenykedik több színházban. Hosszú ideig a Rádiószínház dramaturgja.

A kerületi (fővárosi?) pártbizottság csinos és fiatal képviselője ül Szilárd mellett.

A sor szélén Zelinka Tamás (született 1946-ban), nagy zene és színházrajongó. 1975-2008 között 33 évig dolgozott a Fővárosi Tanács majd Főpolgármesteri Hivatal művelődési osztályán. Vezető főtanácsosként ment nyugdíjba. Ma is aktív előadó és közművelő.

Belső fotókat az Operettszínház fotósa készítette.

A leadfotóért köszönet a www.fortepan.hu – nak!

AJÁNLJUK