Iroda a Nagymező utcában

A Nagymező utcai iroda, az Operettszínház gazdasági igazgatói irodája a nyolcvanas években 7 éven keresztül szolgálta a magyar színigazdaság ügyét. Fotóalbumunk mai képe a gazdasági igazgatót ábrázolja az iroda legfontosabb kelléke, az íróasztal mögött.

Irodám az I. emeleti közös igazgatói tikárságból nyílott. A titkárság két íróasztala mögött Mórai Gabi és Tóth Jutka dolgozott. Jobbra nyílt Keszler Pál igazgatói irodája, balra az én irodám. Mindkettő legalább 5*5 méteres helyiség volt, két-két nagy ablakkal a Nagymező utcára, pontosabban a Tháliára és Mai Manó házra nézett. Az igazgatói irodához komplett fürdőszoba tartozott, tusolóval, az enyémhez pihenőszoba heverővel  és mosdóval. 

Az íróasztal balról kapta a napfény, a már említett hatalmas ablakokból. Csak ritkán, főleg a téli hónapokban kellett felkapcsolni a kép jobb szélén látható fehér fém lámpát, a szocializmus remekét.

A lámpa mögött mindig az aktuális plakátok szerepeltek. A fotó június-júliusban készülhetett, mivel a plakát az „Egy kis hazai” című gálaműsort hírdette amelyre augusztusban szokott sor kerülni. A műsor érdekessége, hogy a Magyarok Világszövetsége rendezte és a műsor minden részt vevője külön juttatást kapott érte.

A mellette lévő éves bérleti plakáton (nagyítással) a következő darabok láthatók: Kaméleon (Máté Péter és Bogár Richie táncos musicalje), Luxemburg grófja, A szabin nők elrablása, Nebáncsvirág. A Színházi Adattár szerint mind a négy benutatója az 1983/84-es évadban volt, így a fotó is ekkor készülhetett. 

A plakátok alatt a klasszikus ezüst-fekete fémlapocska a mentők, tűzoltók és a rendőrség számával. Alatta látható a fektetett telefonkagyló, amely egy rondabarna kapcsolós készüléken nyugodott. A készülékről egy kattintással tudtam hívni (megcsörgetni) az igazgatót, a titkárságot és helyettesemet Péter Vikit.

Az asztalon a szokásos kellékek (naptár, tinta, dossziék) mellett bőr cigarettatartó (akkor még eltökélten dohányoztam), és apósomtól kölcsönvett kutyás asztalidísz. Az íróasztalon üveglap, amely alá becsúsztatható néhány olyan dokumentum, amely jó, ha mindig szem előtt van.

Az íróasztal mögötti barna függöny iratszekrényt takar. A kép baloldalán egy szekreter látható, amelyben Bélai Ernő elődöm hagyatékát őríztem és adtam tovább utódomnak.

Az íróasztal bal oldali falán hőmérő. Nem emlékszem, hogy valaha megnéztem volna.

Lejegyezte: dr. Venczel Sándor +36-209-539-352 sukoro@gmail.com

Leadfotóért köszönet a ww.fortepan.hu – nak!

A gazdasági igazgató fotóját vagy Iklády Laci, a színház fotósa, vagy Kerek Béla grafikusművész készítette, aki több előadás plakátját is tervezte, és az Operett presszó egykori legndás színházi freskóját is készítette!

AJÁNLJUK