Hét szereplő – Moszkva

Folytatjuk nagy sikerű sorozatunkat, amelyben a magyar színháztörténet legjelentősebb eseményit mutatjuk be a gazdasági igazgató szemszögéből. A harmadik kép Moszkvában készült a nyolcvanas évek közepén.

A hét szereplő Moszkvában a Rosszia Szálló parkolójában várja, hogy a társulat összegyűljön és elindulhasson a busz (magyar Ikarusz) Zagorszkba a pravoszláv templomok híres városába. A fotón a társulat hét vezető személyisége mosolyog (vagy csak néz) a kamerába.

Baloldalon hátul Halász Aranka színésznő (40 év körüli), aki férjével Kokas Lászlóval jelentős szerepet töltöttek be nem csak a színpadon, de a színház közéletében is. Zseniális szinkronhangként ismeri az ország nagyobbik fele, nélküle nehéz elképzeli Kathy Bates-t vagy Judi Dench-et. 1972 óta a színház tagja.

Mellette egy magas fiatalember Rónai Pál, a színház karigazgatója, karmestere, zeneszerzője, zenei átdolgozója. 1974 óta (40 éve) folyamatosan tagja a színháznak.

Az első sorban balra két csinos hölgy fogja közre a színház művészeti vezetőjét: Zsadon Andrea és Váradi Kati.

Andrea a színház egyik vezető primadonnája (40 év körüli), aki ezekben az években a bécsi Volksoper állandó vendége is. Férjével, Szolnoki Tiborral 1992-ben létrehozzák az Operettvilág Kft-ét, amellyel nagy sikerű turnékat tartanak ország- és világszerte.

Váradi Kati a színház karmestere (37 év körüli), Magyarország akkoriban egyetlen női karmestere. 1980-2004 között a színház karmestere, azóta a Miskolci Nemzeti Színház zeneigazgatója, karmestere.

Horváth Zoltán a színház művészeti vezetője: 1928-ban született, a felvétel idején 57 év körüli lehet. 1983-tól töltötte be ezt a funkciót, 1988-ban nyugdíjba küldték, kellett Német Sándornak a hely. Zoli ma is dolgozik és tanít.

A kép jobb oldalán Hadics László (született 1927-ben) színművész a helyi pártszervezet titkára. A Hét Szereplő közüll ő halt meg egyedül (1991-ben). Nagy dohányos volt.

A kép jobb szélén a gazdasági igazgató. (54-es születéssel a legfiatalabb a szereplők között.) Öltönyét (az inget és a nyakkendőt is) az előző években Berlinben vásárolta, az Interkoncert szervezte Operett Turné honoráriumából. Wieber Mariann jelmeztervező és Kuksi (a színház jelmezkivitelezője és tervezője) segített kiválasztásában. Bal kezében cigaretta, Simphonia vagy Sopianae.

Látszik rajta: tegnap este megtudta, hogy a Moszkvai Operettszínház állami támogatás nélkül tartja fenn magát.

Lejegyezte : dr. Venczel Sándor 06-20-9-539-352. sukoro@gmail.com

Leadfotóért köszönet a www.fortepan.hu – nak. A belső fotót a színház hivatalos fotósa készítette.

AJÁNLJUK