Életem egyik legjobb döntése

Életem egyik legjobb döntése volt, amikor 12 évvel ezelőtt megpályáztam a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza gazdasági igazgatóhelyettesi munkakörét.

A színházat csak mint néző csodálhattam addig. Amikor azonban már rendszeresen jártam színházba, mint dolgozó – minden megváltozott. Nézőként az ember látja azt a sok remek produkciót, amelyik a színpadon nap mint nap megszületik, arról azonban nem sok fogalma van, hogy milyen háttérmunka szükséges ahhoz, hogy ez a csoda esténként a nézők számára elérhetővé váljon.

Rendkívül izgalmas feladat, amit a pénzügyi vezetőnek el kell látni egy színházban. Fontos, hogy a vezetőtársakkal egy hullámhosszon legyünk, de legalább olyan fontos az is, hogy a művész kollegák jó érzéssel tudjanak az irodába jönni, ha bármilyen problémájuk van.

A színházba egy középiskolából érkeztem, s ezért komoly feladatot jelentett ennek az új világnak a megismerése, felfedezése, az új feladatokkal való megbírkózás. Sok segítséget kaptam a vidéki színházak gazdasági igazgatóitól. Segítőkészek, kedvesek, barátságosak voltak, amikor hozzájuk fordultam. Öröm volt együtt dolgozni Királyné Editkével a székesfehérvári Vörösmarty Színház gazdasági vezetőjével, Geisztné Klárikával Tatabányáról, Zentainé Mónikával Szolnokról, s el ne felejtsem Molnár Icát Győrből, Detkóné Marikát Szekszárdról.

Ez a világ egy teljesen más világ, mint amilyet eddig megismertem.

A sok gyönyörűség mellett ott van a sok küzdelem is, hiszen a gazdaság állapota visszatükröződik a kultúra finanszírozásában. Az intézmény igazgatójával – Knódel Máriával – nagyon jó kapcsolatot sikerült kiépíteni. Ma már elmondhatom, hogy egy hullámhosszon vagyunk, amikor a gazdasági döntéseket meg kell hozni, amikor a produkciós költségvetést tárgyaljuk, amikor személyi kérdésekben döntünk. Nagyon ritkán fordult elő, hogy nemet kellett volna mondanom olyan kérdésekben, amelyek szakmailag indokoltak, vagy megalapozottak voltak. Időnként azonban ez is előfordult.

A szakminisztériummal és a fenntartó önkormányzattal is sikerült jó kapcsolatot kiépíteni az elmúlt évek során. Ennek eredményeként az intézmény finanszírozása mindig zökkenőmentes volt.

A színház épülete és környéke nagyon szép. (Aki már járt nálunk, megerősítheti ezt.) Folyamatosan újulunk meg, változik az épület külső és belső megjelenése. Műszaki-technikai feltételeink kielégítőek. A mai gazdasági helyzetben ez mind, mind komoly eredménynek számít. Számomra fontos, hogy a közönség egy elegáns környezetben, szívet felemelő előadásokat láthasson, s ha hozzánk belép elfelejtse napi gondjait.

A színház szeretete Adrienn lányomra is átragadt. Jelmeztervezőként próbálgatja szárnyait.

Dunaújváros, 2009. november 14.

Hierné Rozsos Ilona gazdasági igazgatóhelyettes

AJÁNLJUK