Bemutatkozik Kovács Györgyi

Ma kezdõdõ sorozatunkban elkezdjük a színházak gazdasági igazgatóinak bemutatását. A sort sokak szerint a legszebb, de biztos, hogy a legfiatalabb gazdasági igazgatóval Kovács Györgyivel kezdjük. A továbbiakban minden héten bemutatunk egy-egy gazdasági igazgatót.

Kovács Györgyi – Új Színház


Gimnázium harmadik osztályában, a félévi osztályzatok kiszabása előtt az osztályfőnök egyesével végigkérdezett minket, arról, hogy ki minek készül, ezt gondosan ceruzával a nevünk mellé véste, így szuggerálva a kollégáit, a már „felvételi pontot” érő félévi jegyek megállapításánál, nos, akkor én már szent meggyőződéssel tudtam azt válaszolni, hogy én, kérem szépen, színházban leszek gazdasági igazgató, ha nagylány leszek. Különösebb meglepetéssel sem szolgáltam az osztálytársaimnak, hiszen ez már 16 évesen eldőlt bennem: egyszerűen nem volt kérdés, hogy nekem színházban a helyem és nem színpadon.

Kacérkodtam a színházrendezéssel, harmadéves közgazda hallgatóként felvételiztem Székely Gáborhoz, aki hál’Istennek, a harmadik fordulóban eltanácsolt. Persze akkor ez, fájt, hiszen kilencen voltunk utolsó rostások, a hat fölvett idén diplomázik. Most már tudom, hogy nem lennék jó rendező és a színpadtól kicsit távolabb több hasznomat veszi a színház.

A sikertelen felvételi után, kárpótlásként a sors megajándékozott egy nyári gyakorlattal szülővárosomban, a Szegedi Nemzeti Színházban az akkor kinevezett önkormányzati biztos, Mádi Zoltán mellett, majd két olaszországi ösztöndíjjal: pár hónapig engem tanítottak az egyik legjobb olasz gazdasági egyetemen, a Bocconin, Milánóban, majd egy tavaszon át én tanítottam olasz középiskolásoknak angol nyelvet szintén Észak-Olaszországban.

Diplomám szerint, közgazda, közgazdász-tanár és gazdasági angol szaknyelv tanár vagyok.

Az ösztöndíjak után, jó helyen és jó időben, szerencsés találkozásoknak köszönhetően Gáspár Máté „meghívására” az egyetem utolsó éve alatt, a Krétakör Színház gazdasági vezetője voltam a 2004-2005-ös évadba.

Innen érkeztem az Új Színház társulatához 2005. nyarán Márta Istvánnak köszönhetően. 2006 júniusa óta vagyok az Új Színház Kht. gazdasági igazgatója. A feladat és a kihívás óriási, köszönettel tartozom a kollégáimnak, akiktől tanulhatok, akik segítenek és akik nélkül nem menne.

Nagyon szerencsés vagyok, hogy lehetőségem volt a Krétakörben és most az Új Színházban azzal foglalkozni, amivel igazán szeretnék. Arra jöttem rá, hogy vigyázni kell a kívánságokkal és vágyálmokkal, mert a végén még valóra válnak!

AJÁNLJUK