A Pesti Magyar Színház

A színházakat bemutató sorozatunkban Pollák Magdolna mutatja be színházát, melynek immár 17 éve látja el gazdasági irányítását.

A mai Hevesi Sándor téren álló színházat 1897-ben építették, a Rákosi -Beöthy család vezette Magyar Színház 1897. október 16-án tartotta első előadását. Eleinte többnyire operetteket játszott, majd fokozatosan komoly prózai színházzá alakult. Beöthy László második igazgatása idején a repertoárt külföldi és magyar kortárs drámák, valamint klasszikusok alkották.

A NÉMA REVOLVEREK VÁROSA előadásában CSERNA ANTAL és KÁLLAI FERENC látható. Rendező: Iglódi István Fotó: Korniss Péter

A színház jelentős korszaka volt  Hevesi Sándor főrendezői tevékenysége. Ekkor mutatták be többek között Shaw: Szent Johannáját, Lavery: Az Úr katonái, vagy Büchner: Danton halála c. színműveket.

A Színház 1945-ig magánszínházként működött, majd az államosítás után több színháznak is otthont adó épület egy jelentős átalakítást követően 1965-től a Nemzeti Színház „ideiglenes szállása” lett.

2000-től újra a Pesti Magyar Színház dolgozik a sok vihart megélt falak között, társulatának tagjai pedig a régi Nemzeti Színház nagyszerű művészei, kiegészülve  rendkívül tehetséges fiatalokkal.

Színházunk befogadóképessége 665 fő, kamaraszínpadunk pedig, mely Sinkovits Imre nevét viseli, 80-100 fő elhelyezésére alkalmas.

Repertoárunk rendkívül széles, Moliere, Tamási Áron, Heltai, Szabó Magda vagy Thorton Wilder darabjai éppúgy megtalálhatóak, mint a My Fair Lady vagy a Macskafogó. Színházi csemegének számít Fassbinder vagy Hubay Miklós egy-egy előadása.

A NÉMA LEVENTE előadásában GREGOR BERNADETT és MIHÁLYI GYŐZŐ látható. Rendező: Berényi Gábor – Fotó: Korniss Péter

Az utóbbi években minket is jelentősen érintettek a pénzügyi elvonások. Köztudott, hogy a források csökkenése először a fejlesztéseket, felújításokat érintik, majd a produkciók költségeinek, végül pedig a személyi költségek visszafogása  kerül napirendre. Sajnos ebben az évben minket is elért a harmadik stáció: 10 %-os létszám csökkentésre kényszerültünk. Azt hiszem, a mi munkánk leggyötrőbb pillanatait jelentik, amikor a továbbélés érdekében keressük a legkevésbé fájdalmas megoldást. Szerencsére mellettünk álltak a színház művészei, így az ő támogatásukat is bírva talán sikerül a működőképességet fenntartani.

Van egy másik jelentős erőforrásunk is. A színházat, az előadásainkat szereti a közönség. Hogy ezt miből gondolom? Csupán abból, hogy látogatottságunk évek óta 85 % feletti. No meg olvasom a honlapunk vendégkönyvét

Meggyőződéssel hiszem, hogy a színházat a nézők hitelesítik!

AJÁNLJUK