A vidéki színházak helyzetével kapcsolatos észrevételek – Jachinek Rudolf írása

Szokásos évvégi sukorói rendrakásom közben találtam erre a kitűnő írásra. Szerzője Jachinek Rudof színész (1937-2017), aki korának egyik nagy szakszervezeti alakja volt. Pályáját a győri Kisfaludy Színházban kezdte 1957-ben. Játszott és rendezett az egri Gárdonyi Géza, a kaposvári Csiky Gergely, a debreceni Csokonai Színházban. Írásával emlékezünk vidéki nagyjainkra.

Részletek a cikkből:

„A vidéki színházak irányítása hármas: irányító a működtető városi- vagy megyei tanács (amelynek általában nincsenek meg a hozzáértő , képzett szakemberei); a városi vagy megyei pártbizottságok; harmadszor sz MM Színház- és Zneművészeti Főosztálya. Az MM irányító tevékenysége a decentralizálás óta általában csak koordináló és elvi felügyeleti tevékenység. „

” Műszaki területen a meglevő létszám nem elég a feladatok biztonságos ellátásához. A színpadot kiszolgáló műszakiak létszámát 25%-kal meg kell emelni, ez lehetővé tenné az ötnapos munkahét megvalósítsát és a túlórák csökkentését.”

„Szükséges lenne a vidéki színházak álami támogatásának legalább azonos dinamikájú növelésére, mint az árak emelkeése, mert enélkül még aszintentartás is elképzelhetetlen, s hiába az új szabályozórendszer, ha előnyeit szükséges eszközök hiányában a vidéki színházak legtöbbje nem tudja kihasználni.”

  1. április 19. Jachinek Rudolf

A telejs 8 odalas mű letüölthető innen:

AJÁNLJUK