20 éves a Páholypótszék

Venczel hat előadása komoly hiányt tölt be a non-profit szféra irodalmában, hisz modellek és elméletek helyett a színházak mindennapi gazdálkodási gondjaira – elfogultan, ám kellő távolságból – keresi a megoldásokat. Örülök, hogy egy volt kaposvári írta meg ezt a könyvet, amelyet szívesen ajánlok minden színházi és civil olvasónak. (Babarczy László)

Húsz évvel ezelőtt jelent meg a Páholypótszék I. kötete. ebből az alkalomból Weissmann Nóra interjúvolta meg a szerzőt, dr. Venczel Sándort.

WN: Milyen érzés, ha van az embernek egy 20 éves könyve?

VS: Jó. Kicsit hasonlít ahhoz, mint, amikor az embernek gyermeke születik. Egy könyv persze nem növekszik, nem változik, de egyre jobban elterjed, egyre jobban megméretődik.

WN: Igen? Változik egy könyv megítélése?

VS: Hogyne! Ma már nyilvánvaló, hogy a Páholypótszék a színházgazdálkodás alapműve, amelynek egyes fejezetei más és más hangsúlyt kapnak az évek során.

WN: Például?

VS: Egyértelmű lett, hogy az 1994-ben még fontosnak nem tartott marketing fejezet ma már a legtöbbet olvasott fejezete a könyvnek. 

WN: Egy éven belül két ilyen könyv is megjelent. Nem volt luxus ez?

VS: Soha sem luxus, ha egy témában több mű is megjelenik. Felkértek, hogy vegyek részt a Mr. Producer írásában, ám kiderült, hogy amerikai nyersanyagokból kell dolgozni, így aztán egy hirtelen döntéssel elhatároztam, hogy írok egy saját művet. Persze az is közrejátszott ebben, hogy több előadást is tartottam különféle egyetemeken és főiskolákon, és kiderült, hogy nincsen olvasható szakirodalom a színházgazdaságról. 1991-tól pedig tanítani kezdtem a Színház és Filmművészeti Főiskola színházi műszaki tanfolyamán, és ott már kellett, hogy legyen egy olvasható tankönyv.

WN: Előtte jelentek meg már írásai?

VS: Ha jól emlékszem nem. Írtam ugyan jó néhány tanulmányt, – ezeket fel is használtam a Zsinórpadlás című egyetemi doktori dolgozatomhoz – ám nem jelentek meg folyóiratban.

WN: Hogyan döntötte el, hogy mi kerül a könyvbe?

VS: Arra emlékszem, hogy először a tervezés fejezet készült el. A gyakorlati színházi életben nagyon bosszantott, hogy nincs jól összeszedve és pontosan megfogalmazva, hogy milyen terveket kell készíteni és alkalmazni egy jól működő színháznál. De nem nagyon kellett döntenem, hisz egy rendszeres gazdaságtannak megvannak a kötelező fejezetei.

WN: Könnyű volt kiadót találni?

VS: Igen. Ismertem a cég tulajdonosát, aki boldogan vállalta kiadását, ám közölte, hogy nem kockáztat semmit, így nekem kell a költségeket finanszíroznom. Egyébként a 2. kötetet is ők adták ki 5 évvel később.

WN: Szóval maga fizette ki a könyvét?

VS: Nem volt pénzem rá, így támogatókat kellett kerestem: a Nemzeti Kulturális Alap és a Budapesti Operabarát Alapítvány támogatta a megjelenést.

WN: Milyen volt a fogadtatása?

VS: Nagyon jó! Kritikát persze nem írtak róla, de jó néhány magyarországi és határon túli magyar főiskolán és egyetemen tananyag lett. Sőt a színész I. vizsgáin már több éve vizsgatétel a könyv több fejezete.

WN: Lett több kiadása?

VS: Nem. Gyorsan elfogyott az ezer kötet, ám nekiálltam írni a második kötetet, amely 5 év múlva meg is jelent, aztán jött az internet és úgy döntöttem, hogy felteszem a Páholypótszék mindkét kötetének mind a 12 előadását. Hadd olvassa mindenki ingyen és szabadon.

WN: Ez igazán nemes gesztus! Hányan töltötték le az azóta eltelt 7 évben?

VS: 2009 óta tudom megmondani, mert a szinigazdasag.hu-t azóta méri a Google Analytics. A kisszótár a legnépszerűbb 18 ezer 500-an kattintottak rá – tegyük hozzá a címlapon van, így jelentős előnyt élvez azzal, hogy egyetlen kattintással elérhető; 7 ezer 300-an töltötték le a két marketingfejezetet, 3 ezer 300-an a színház működéséről szól fejezetet. Mindösszesen 47 ezer 700 letöltés történt öt év alatt!

WN: Gratulálok, szerintem ez nagyon szép eredmény! Tervezi a Páholypótszék 3. kötetét?

VS: Igen, már kész is van újabb hat előadás, és ezzel – összesen 16 fejezettel és a kisszótárral – teljes lett a színházgazdaságtan. Ezek mindegyike olvasható a szinigazdasag.hu honlapon. Hogy papíron kiadom-e valaha, nem tudom, de a lényeg, hogy olvasható és fizetni sem kell érte. Most már csak folyamatosan karban kell tartani, hogy mindig aktuális legyen a tartalom.

WN: Köszönjük, és további sok-sok olvasót kívánok!

A fotókat készítette Venczel S.

AJÁNLJUK