A kulisszákon túl

A Corvinuson frissen végzett Veres Nórát csak nehezen tudtam rávenni, hogy nyilvánosság elé bocsássa munkáját. Pedig műve egyedülállóan izgalmas és praktikus dolgozat, amely olyan máig feldogozatlan témával foglalkozik, mint a budapesti színházak online marketing használata. Kötelező olvasmány mindazoknak, akik színházi marketinggel foglalkoznak vagy szeretnének foglalkozni.

Részlet a tanulmányból:

„Kutatásom során úgy találtam, a rendelkezésre álló széles online marketingeszköz palettából a budapesti színházak csak keveset, és a legalapvetőbbeket használják. Sokszor azonban még ezen eszközök használatában is mutatkoztak hibák, például egyes weboldalakon. A legtöbbször azt lehetett megállapítani, hogy a budapesti színházak nem elég kreatívak az internetes marketing területén, miközben az online platform rengeteg lehetőséget biztosít számukra. A legtöbben egymást másolják, és nagyon kevesen vannak, akik inkább saját, kreatív tartalmakban és eszközökben gondolkodnak.

A másik dimenzió a szakma és a laikusok véleménye felől közelítette meg a kutatási kérdésemet. Kutatásom során felfedeztem, hogy a szakmabeliek és a laikusok közt véleménykülönbség van egy területen, mégpedig abban, hogy míg a laikusok szívesen vennék az extra tartalmakat, amelyekhez csak ők férhetnek hozzá, addig a szakmabeliek inkább szeretnék mindenkihez eljuttatni a tartalmakat. A színházak tehát nem ismerik fel az exkluzív tartalmak iránti nézői igényt.


Másik kutatási eredményem a közösségépítéssel kapcsolatos. Arra a megállapításra jutottam, hogy a szakmabeliek nem tulajdonítanak megfelelő fontosságot a közösségépítésnek. Pedig a színház köré való közösség szervezése összevágna az interjúk során a leghatékonyabb reklámeszköznek nevezett szájreklám erősítésével. Az online marketingeszközök több lehetőséget is biztosítanak ehhez a lépéshez.


Vizsgálataim megerősítették előzetes hipotézisemet, amit a bevezetésben is kifejtettem, hogy fontos az online marketing a színházak életében, de még nem tudják megfelelően használni, nem mindig nyerik el a nézők tetszését. Az viszont biztos, hogy mind a nézőknek, mind a szakmának van igénye ennek a platformnak a használatára.” (Kiemelések a főszerkesztőtől.)

A teljes 38 oldalas tanulmány letölthető innen:

Leadfotóért és a belső fotóért köszönet a www.fortepan.hu -nak

AJÁNLJUK