Királyi város királyi színháza

Szerencsésnek érzem magam, hogy 2005-ben ott lehettem egy új, korszerû, gyönyörû színház születésénél. (Királyné Stéger Edit gazdasági igazgató)

Az első fontos dátum 1874. augusztus 22. Ezen a napon avatták fel a mai helyén a Vörösmarty Színházat, amelyet széles társadalmi összefogással épített fel a város. Nevét 1913 óta viseli.

A második jelentős esemény színházunk életében 1962. november. 7., amikor is a háború alatt lebombázott, kiégett színházat az újjáépítését követően birtokba vehette a város lakossága.

A színház 1995-ig befogadó színházként működött, majd ebben az évben az önkormányzat önálló színházi társulatot hozott létre. A társulatfejlesztés több ütemben valósult meg. Jelenleg 26 színész a tagja a Vörösmarty Színház társulatának. 1997-től 12 fős tánctársulat színesíti a művészeti munkát.

Az intézmény feladatait 108 közalkalmazott munkatárssal és kb. 50-60 fő külsős segítségével látja el. A színház keretén belül működik az Alba Regia Szimfónikus Zenekar is, 35 állandó taggal, Drahos Béla Liszt-díjas fuvolaművész karmester vezetésével.

Többszöri sikertelen pályázat után 2004-ben megkezdődhetett a színházépület átfogó rekonstrukciója. Az átépítést követően mintegy 2.200 m˛-el  bővült az intézmény, teljesen új külsőt kapott, mely  az 1874-es stílust követi. A 470 fős befogadó képességű nézőteret a bordó és barna színek uralják

A korábbinál meredekebb nézőtér minden pontjáról kitűnően látható a színpad, nem fordulhat elő, hogy valaki nem lát az előtte ülő nézőtől. Az új színházban már helyet kapott a Szervezési- és Jegyiroda is. Mellette működik az egész nap nyitva tartó Café Premier kávézó, ahol számos programmal várjuk a közönséget. A beruházás során kialakított stúdiószínpadon a próbák mellett különleges, rétegközönségnek szóló éjszakai előadásokat mutatunk be.

A beruházás összértéke mintegy 4,5 milliárd forint, melynek egy részét a központi költségvetés fedezte, a többit pedig Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata – fenntartónk – biztosította. Néhány érdekesség: 21 km vízvezeték került beépítésre, a színpadi forgó átmérője 12 méter, az épületnek saját tűzoltó- és épületfelügyeleti rendszere van.

Jelenlegi gyönyörű, korszerű állapotában 2005. december 12-től vehette igénybe a színházlátogató közönség. Az ünnepélyes átadás egész héten át tartó program keretében valósult meg,  nyitó előadás – a színház névadójáhóz hűen –  Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde című darab volt.

Vidéki színház lévén repertoárunkat a  sokszínűség jellemzi, közönség igény  széles skáláját elégítjük ki. Évente mintegy 300 előadást tartunk, 25 bérletsorozat keretében kínáljuk programunkat a színházat kedvelőknek. Bemutatóink száma évadonként 10, látogatóink száma kb. 100-110 ezer fő. Az átlagos nézőszámunk a kőszínházban eléri a 96 % -ot, a Pelikán Kamaraszínházban a 99 %-ot.

Igen kedveltek a Café Premierben tartott  színházi esték. A hagyományokhoz híven évek óta a Pelikán Udvarban nyári színházi előadásokat mutatunk be, mely igen népszerű és közkedvelt a látogatók körében.

Musica Regia Zenei Fesztivál 2002 óta színesíti, gazdagítja városunk kulturális programját. A Fesztivál keretében a színház és a zenekar számos sikeres produkciót mondhat magáénak.
 
A színház 800 milliós éves költségvetésből gazdálkodik, melyből 650 millió forintot a központi költségvetésből, illetve a fenntartó önkormányzattól kapunk, a fennmaradó összeget a saját bevételünk teszi ki.

A költségvetésből jelentős összeget fordítunk az új színház működtetési, fenntartási kiadásaira. Sajnos a központi költségvetés a színház számára nyújtott működési támogatást nem emelte hozzá az új színház szükségleteihez. A gazdasági élet nehézségei kedvezőtlenül befolyásolják az intézmény gazdasági helyzetét. Nem könnyű támogatókat, szponzorokat találni, beszűkültek a pályázati lehetőségek is.

Ilyen körülmények között egyre nehezebb színvonalas, látványos, a közönséget ámulatba ejtő előadásokat, díszleteket és jelmezeket pénzügyileg finanszírozni.

A gazdasági vezető a számok, és a realitás embere kell, hogy legyen, aki megpróbál összhangot teremteni álom és valóság között.

A belső fotók Tamás István munkái.

AJÁNLJUK