2000-ben jelent meg a Kossuth Kiadó gondozásában Mezey Béla fotóművész albuma, amely egyedülálló a maga nemében az egész világon. Többszáz operasztár ihletett fotóját köszönhetjük a szerzőnek, aki idén ünnepli Operaházi tagságának 60. évfordulóját! Gratulálunk nagy szeretettel!

A szinigazdasag.hu fennállása óta először tesz kivételt szerkesztői alapelvei alól azzal, hogy közli Bóta Gábor - honlapunk alapító-főszekesztőjével készített - interjúját. Egyrészt azért, mert a beszélgetés kitűnőre sikeredett, másrészt azért, mert úgy gondoljuk itt az idő, hogy a főszerkesztő is bemutatkozzon.

A színházi világ egyik nagy alakja. Hihetetlen, de igaz, nyugdíjba vonult. Őt ismerve, biztosak lehetünk abban, hogy jellegzetes alakja továbbra is gyakran feltűnik színházainkban és reméljük, még sok-sok izgalmas és vitára serkentő cikket és tanulmányt olvashatunk tőle. Jó munkát Pista!

Vámos László 1982-ben került a Nemzeti Színház főrendezői székébe. Malonyai Dezső igazgatóval együtt az Operett Színházból jöttek át a Nemzetibe, miután a két Gábor (Zsámbéki és Székely) megkapták a Nemzeti kamaraszínházából önállóvá lett Katona József Színházat. Vámos beszéde igazi színháztörténeti csemege: egyrészt a Nemzeti története, másrész magán színháztörténet, harmadrész erős művészeti koncepció.

dr. Lázár György Budapesten született, Bács-Topolyán gyermekeskedett, Zágrábban, Kolozsváron és Budapesten végezte jogi tanulmányait. 1949-től a színháznak szenteli életét. Színházai: Úttörő Színház, Bábszínház, Petőfi Színház, Thália Színház, majd 1972-től haláláig a Madách Színház.

„Csak kétféleképpen élheted az életed.

Vagy abban hiszel, a világon semmi sem varázslat vagy pedig abban,

hogy a világon minden varázslat! „

Az én színházi történetem akkor kezdődött, amikor először - lehettem öt éves -  megnéztem a János Vitéz című mesejátékot a Fővárosi Operettszínházban. A szünetben a művészbüfében találkoztam Juliska gonosz mostohájával...

Életem egyik legjobb döntése volt, amikor 12 évvel ezelőtt megpályáztam a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza gazdasági igazgatóhelyettesi munkakörét.