A Sziget Színház társulatát Pintér Tibor színművész alapította 11 évvel ezelőtt. A társulat immár tehát 11 éve járja az országot darabjaival és mára már évi 150 tájelőadást játszik  az ország számos művelődési házában és szabadtéri színpadán, az egészen kicsi helyszínektől olyan nagy színpadokig, mint a szombathelyi és soproni sportcsarnok, tihanyi és bánki szabadtéri színpad, a velencei és városmajori szabadtéri színpad, valamint a Margitszigeti Szabadtéri Színpad.

A már tíz éve működő Baltazár Színház különlegessége, hogy értelmi fogyatékos színészekkel hoz létre hivatásos színházi előadásokat, mellyel egyedüli Magyarországon.

 

A magyar független színjátszás egyik legeredetibb és legmeghatározóbb személyiségével és színházával foglalkozik „Magánszínházak gazdálkodása” című sorozatunk legújabb tanulmánya. Cikkünkben a nem közösségi színházak lehetséges működésének egy újabb, sikeres alternatíváját mutatjuk be.

Most induló sorozatunkban a legjobban mûködõ magánszínházak gazdasági mûködését kívánjuk bemutatni. Azt a sokszínûséget, amely a nem kormányzati és önkormányzati színházak egyik nagy erénye, és amely egyben függetlenségük és szabadságuk legfontosabb kifejezõdése is. Sorozatunkat a leghíresebb színházzal, a Krétakörrel kezdjük, vendégünk Gáspár Máté a színház ügyvezetõje.

A Színház- és Filmmûvészeti Egyetemen immár több évtizede mûködõ Színházi Mûszaki Vezetõképzõ Tanfolyam 60 végzõs hallgatója a 2006/2007-es tanév végén azt a feladatot kapta záró-dolgozatként, hogy tervezzék meg egy általuk elképzelt, nem befogadó magánszínház éves pénzügyi tervét. A továbbiakban az oktatás rövid bemutatása után összefoglaljuk a dolgozatok legfontosabb tanulságait.